Podmienky pre lyžovačky v Európe sa výrazne zhoršujú

Podmienky pre lyžovačky

v posledných rokoch sa snehové podmienky pre lyžovanie v celej Európe výrazne zhoršujú. Bielych miest v Alpách ubúda, ľadovce sa topia tempom, ktoré pre milovníkov lyžovačky neveští nič dobré. Akú takú istotu prinášajú strediská s prístupom na ľadovce a lyžovanie na ľadovci je stále žiadanejšou podmienkou pri objednávaní lyžovačky. Kto sleduje preteky o svetový pohár v alpskom lyžovaní, je svedkom toho, ako sa zhoršujú podmienky aj v prestížnych alpských strediskách. Starosti so zabezpečením vhodných podmienok pre pretekanie už nemajú len druhotriedne rezorty, za aké boli považované napr. slovinský Maribor, chorvátsky Zagreb, ale aj fínske Levi, švajčiarsky Adelboden a Wengen, rakúsky Kitzbühel, Schladming a ďalšie slávne strediská. Stále častejšie sa objavujú značky "Cancelled" o zrušení závodu, alebo skrátení trate pri zjazde a podobne. Nie zriedka sa športové podujatie uskutoční na hranici regulérnosti.

Na lyžovanie v Amerike čaká rozkvet?

Naopak zimy v severnej Amerike sú stále drsnejšie, rozsiahle snehové kalamity sa objavujú aj viac krát za zimu. Snehové podmienky v amerických lyžiarskych strediskách sú dlhodobo výborné - lyžovanie v Amerike, dokonca sa zdá, že sa stále zlepšujú. Možno my Európania budeme musieť za dobrou lyžovačkou cestovať za veľkú mláku, alebo ďaleko na sever do Škandinávie. Prichádzajú časy vyskúšať lyžovanie v Amerike, ktoré čaká rozkvet, najmä pokiaľ ide o budúci príliv lyžiarov z Európy.

Posun zemskej osi potvrdzujú aj zmeny ostatných ročných období. Leto je príliš teplé a zároveň suché, jeseň a jar sa scvrkli na kratšie obdobia. Zimy sú miernejšie, teplé, snehu je menej a snehová pokrývka vydrží kratšie, približne len asi mesiac až dva, namiesto niekdajších štyroch až piatich mesiacov, ako to bývalo bežné na našich horách. Stromy pučia predčasne (začiatkom aj koncom zimy). Subtropické počasie sa posunulo do našich krajín, o tom niet pochýb. Zemská os sa na severnej pologuli presúva smerom nad americký kontinent, od nás sa severný pól vzďaľuje.

Pre majiteľov európskych lyžiarskych stredísk prichádzajú ťažké časy. Sneh musia vyrábať už takmer výlučne pomocou technológie umelého zasnežovania. Obrázky bielych pásov na trávnatých kopcoch sú bežné. Na to je potrebné aby aspoň v noci pretrvávali mínusové teploty. Technológie vplývajú na globálne otepľovanie a pomaly pôsobia taktiež nežiadúcim smerom, teda k zhoršovaniu podmienok pre lyžovanie. Letné lyžovačky v Európe si ešte stále môžu vychutnať skalní milovníci, ktorí zamieria na ľadovce Stelvio, Monte Rosa, Theodul, Helbronner, alebo 5.642 metrový Elbrus.

Lyžovačky v Alpách v top-sezóne

Pozrime si modelovú situáciu, ktorá donedávna charakterizovala priebeh pohybu turistov v zimnej sezóne v Alpách, aby sme lepšie pochopili prichádzajúce zmeny. Alpy doposiaľ ponúkali možnosti lyžovačky v stovkách lyžiarskych stredísk s parametrami špičkovej "svetovej" lyžovačky. Za hlavnú sezónu považujeme obdobie od Vianoc do konca prvého januárového týždňa (Vianoce, Silvester), vtedy býval záujem o pobyty na horách najväčší a podnikatelia v zimnom cestovnom ruchu so zameraním na lyžovačky maximalizovali svoje zárobky. Ceny za služby - ubytovanie, lyžovanie boli v tomto období najvyššie, na strediská čakali skúšky vyťaženosti, často bývali vypredané už dlho pred termínom.

Po krátkej prestávke nasledovali približne tri pokojnejšie týždne (do konca januára) nazývané "medzi-sezóna". Vtedy je zo strany návštevníkov hôr nižší záujem o lyžovačky, preto sa hotely snažia vykryť hluché miesto v sezóne pomocou zvýhodnených cien. Rôzne zľavnené akcie, lastminute a podobne lákajú zaplniť kapacity v hoteloch aj na svahoch. Lyžiarske strediská bývajú v tomto období pomerne prázdnejšie než v hlavnej sezóne, ceny za ubytovanie aj lyžovanie nižšie, zážitok z lyžovačky silnejší.

Koncom januára sa v Alpách zvyklo zlepšovať počasie v zmysle viac snehu, viac slnka, správna zima. Záujem o lyžiarske pobyty opäť stúpa. Ceny v lyžiarskych strediskách sa vracajú na úroveň hlavnej sezóny, ktorá pokračuje zväčša od začiatku februára až do konca marca. V týchto termínoch si čerpajú takmer vo všetkých európskych štátoch zimné resp. jarné prázdniny školáci. To je dôvod na podniknutie zimnej rodinnej dovolenky.

Koniec lyžiarskej sezóny v Alpách značí obdobie od konca marca do začiatku mája. Každé stredisko si určuje dĺžku sezóny podľa vlastných skúseností so snehovými podmienkami. Umelé zasnežovanie im často predĺži sezónu aj o jeden mesiac (marec). Často je uvádzaný koniec sezóny ako plávajúci termín, v závislosti na vhodných snehových podmienkach. Súčasná mierna zima aj koncom februára dokáže poskytnúť nový prírodný sneh. Z lyžiarskeho strediska Grandvalira v Andore hlásia v termíne svetového pohára (28.2.2016) meter nového snehu. To už sme očakávali postupný koniec a odchod zimy, aspoň na Slovensku.

Berieme si z hôr viac než im dávame

História lyžovania nás učí o historickom výstroji, technike, štýle, ale aj o vzťahu človeka k prírode v časoch minulých. Stačí nazrieť niekoľko desiatok rokov späť, kedy sa do hôr vydávali len tí najodvážnejší ľudia. Túry na lyžiach, alebo peši s batohom na chrbte. Sám človek a príroda. Divoké hory neodpúšťali žiadne chyby, mnohí priekopníci v horách nechali svoje životy. Hory vždy vzbudzovali rešpekt. Vzrušenie, ktoré zažívali tí najodvážnejší, lákalo do hôr aj ďalších. Prvými priekopníkmi boli horolezci. Do hôr ich priťahovali vysoké vrcholy. Išli a pasovali sa s horou, aby okúsili ten jedinečný zážitok, ktorý sa naskytne z vrcholu sveta.

Po pionieroch prichádzali ďalší. S cepínmi, mačkami, lanami, skobami, lyžami... Bolo ich stále viac a prinášali so sebou stále viac vecí, výstroja, pomôcok, zariadení. Dnes sa nad nedosiahnuteľnými štítmi premávajú skupinky boháčov v helikoptérach, spúšťajú sa masovo panenskými svahmi na lyžiach. Nevadia im ani lavíny, majú protilavínový výstroj, vysielačky, záchranaárske systémy a tímy. Ani prírodné parky neostali bez dotknutia človeka. Všade nechávame svoje stopy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára